Suomalainen mielenmaisema nyt

Tiistai 6.6.2017 klo 10:42 - Kirsti Pesari

Mitä elementtejä sisältyy mielimaisemaasi - vesi, virta, metsä tai puutarha, näköalan avautuminen korkealta kalliolta?   Salaperäisyys?  Kaikki nämä ovat elementtejä, jotka esiintyvät yleismaailmallisissa paratiisikuvitelmissa. Ne ovat yleispäteviä mutta sisältävät myös paikallisia piirteitä.  Suomalaisessa mielenmaisemassa on  myös  paratiisin varjoja: kaipuuta päästä satumaahan linnun lailla, melankoliaa, kansanrunojen haikeutta.  Luonto on kuitenkin suomalaiselle se pyhä paikka, jota ei tarvitse eikä voi selittää puhki, rentouden ja voiman lähde.  Nyt kun mennään kohti juhannuksen kesäyön himertäviä hetkiä, toivon, että itse kukin tulee ruokituksi kylläiseksi oman maiseman antamalla levolla, jotta jaksaa, kun lakikohdastaan syksyyn.  Ahkeruudesta syntyy taito ja joutilaista hetkistä kasvaa luovuus.

Eilen  5.6.2017 oli avajaiset näyttelyllemme Suomalainen mielenmaisema- Finnish Mindscape.

Näyttelyllä ja sen nimellä haluamme kunnioittaa 100-vuotiasta Suomea ja sen historiaa. Teema on tarpeeksi  väljä, jotta se vie abstraktiin suuntaan luonnonhavainnosta. Näyttelyn nimi herätti tunteita ja mielikuvia, ja yllättävän harmonisen väriskaalan näyttelyyn.

Vanhassa huvilassa on  intiimi tunnelma.  Salonkinäyttelyn katseleminen onnistuu vaikka kahvikupposen kanssa. Näyttelyn yleisilme on runsas. Töiden keskinäinen vuoropuhelu toimii hyvin galleristi Satu Walleniuksen ripustuksen ansiosta. Avajaisissa oli erittäin runsaasti yleisöä sadepäivästä huolimatta. Havaitsimme jälleen kerran, kuinka näyttelytarvetta on erilaisille näyttelyille.  Taideyleisö voi löytää helmiä edulisesti. Haluamme kannustaa seuralaisia myös omien näyttelyiden rakentamiseen.  Seuraava näyttelymme on vuosinäyttely, josta infoa löytyy seuran ja Vuotalon sivuilta.

”On saari ja on puu –”

SUOMALAINEN MIELENMAISEMA - FINNISH MINDSCAPE

Itä-Helsingin Taideseuran näyttely

Villa Tomtebossa 6.6. - 5.7.2017

Sisäänkäynti Seurasaarentien puolelta, Bussi 24 päätepysäkki

www.tomtebo.fi, Facebook, gsm. 044-0292989

Avainsanat: näyttely, avajaiset, mielenmaisema, Suomi 100, Villa Tomtebo

Puhtaan värisiä ruusuja

Perjantai 26.5.2017 klo 22:01 - Kirsti Pesari

Puhtaan värisiä ruusuja

Tasainen ihmisvirta kulkee Hietaniemen hautausmaalle kunnioittamaan presidentti Mauno Koiviston muistoa. Osalla on kädessään valkoinen ruusu, osalla punainen. On rauhallinen tunnelma ja aurinko paistaa sateen jälkeen.

Pysähdyn laskemaan oman ruusuni.  Pari poliisia saapuu paikalle, kulkevat huomiota herättämättä ohi.

Olemme nähneet maailmalta kuvia  kukkienlaskuista, joihin liittyy paniikkisia itkeviä kasvoja käsittämättömän tapahtuman jälkeen. Myötätuntomme väkivallan uhreille!

Mieleen tulee kiitollisuus siitä, kuinka hyvä maa meillä on asua ja toimia.  Palaan taiteilijakukkulan kautta ja katselen tunnettuja nimiä.  Myös taiteella on ollut tärkeä osa  elämänmuotoamme ja sen historiaa. Sen avulla voimme jakaa tunteita ja kokemuksia. Meillä on vapaus ilmaista itseämme ja kehittyä. Siellä, missä on vapautta, on myös luovuutta ja tulevaisuudenuskoa.

Suomalainen mielenmaisema – Finnish Mindscape – on kesäkuun  taidenäyttelymme Villa Tomtebossa 6.6. - 5.7.2017.   Tervetuloa katsomaan, millaisista asioista näyttely kertoo.

SUOMALAINEN MIELENMAISEMA -FINNISH MINDSCAPE

Itä-Helsingin Taideseuran näyttely