Suomalainen mielenmaisema nyt

Tiistai 6.6.2017 klo 10:42 - Kirsti Pesari

Mitä elementtejä sisältyy mielimaisemaasi - vesi, virta, metsä tai puutarha, näköalan avautuminen korkealta kalliolta?   Salaperäisyys?  Kaikki nämä ovat elementtejä, jotka esiintyvät yleismaailmallisissa paratiisikuvitelmissa. Ne ovat yleispäteviä mutta sisältävät myös paikallisia piirteitä.  Suomalaisessa mielenmaisemassa on  myös  paratiisin varjoja: kaipuuta päästä satumaahan linnun lailla, melankoliaa, kansanrunojen haikeutta.  Luonto on kuitenkin suomalaiselle se pyhä paikka, jota ei tarvitse eikä voi selittää puhki, rentouden ja voiman lähde.  Nyt kun mennään kohti juhannuksen kesäyön himertäviä hetkiä, toivon, että itse kukin tulee ruokituksi kylläiseksi oman maiseman antamalla levolla, jotta jaksaa, kun lakikohdastaan syksyyn.  Ahkeruudesta syntyy taito ja joutilaista hetkistä kasvaa luovuus.

Eilen  5.6.2017 oli avajaiset näyttelyllemme Suomalainen mielenmaisema- Finnish Mindscape.

Näyttelyllä ja sen nimellä haluamme kunnioittaa 100-vuotiasta Suomea ja sen historiaa. Teema on tarpeeksi  väljä, jotta se vie abstraktiin suuntaan luonnonhavainnosta. Näyttelyn nimi herätti tunteita ja mielikuvia, ja yllättävän harmonisen väriskaalan näyttelyyn.

Vanhassa huvilassa on  intiimi tunnelma.  Salonkinäyttelyn katseleminen onnistuu vaikka kahvikupposen kanssa. Näyttelyn yleisilme on runsas. Töiden keskinäinen vuoropuhelu toimii hyvin galleristi Satu Walleniuksen ripustuksen ansiosta. Avajaisissa oli erittäin runsaasti yleisöä sadepäivästä huolimatta. Havaitsimme jälleen kerran, kuinka näyttelytarvetta on erilaisille näyttelyille.  Taideyleisö voi löytää helmiä edulisesti. Haluamme kannustaa seuralaisia myös omien näyttelyiden rakentamiseen.  Seuraava näyttelymme on vuosinäyttely, josta infoa löytyy seuran ja Vuotalon sivuilta.

”On saari ja on puu –”

SUOMALAINEN MIELENMAISEMA - FINNISH MINDSCAPE

Itä-Helsingin Taideseuran näyttely

Villa Tomtebossa 6.6. - 5.7.2017

Sisäänkäynti Seurasaarentien puolelta, Bussi 24 päätepysäkki

www.tomtebo.fi, Facebook, gsm. 044-0292989

Avainsanat: näyttely, avajaiset, mielenmaisema, Suomi 100, Villa Tomtebo

Kurkistus kesään: ajankohtaista nyt

Keskiviikko 29.3.2017 - Kirsti Pesari

Kesäajan myötä silmä etsii päivittäin uusia havaintoja kevään etenemisestä  ja valon vaikutuksesta. Luonnossa maalaaminen ja piirtäminen rentouttavat ja virkistävät. Siispä sivellin tai kynä käteen ja liikkeelle!

Millaisesta taideharrastamisesta sinä unelmoit? Seurana koetamme unelmoida kanssasi ja auttaa sinua toteuttamaan tavoitteitasi. Kuinka hyvin kurssien ja tapahtumien järjestämisessä olemme onnistuneet, sen päättävät  jäsenemme. Toiminta  kiinnostaa kyllä runsaasti. Siitä kertoo huikeat yli 100 000 kävijää kymmenessä vuodessa kotisivuillamme!   Kävijäpiikki asettuu vuoden loppuun, jolloin etsitään kursseista uutta tietoa. Toivomme, että  sivuilla  vierailija on löytänyt etsimänsä tiedot helposti ja innostunut löytämästään. Jos ei näin onnekkaasti ole käynyt, toivomme saavamme palautetta, jotta voimme edelleen kehittyä toiminnassamme. Kaikenlaiset ideat vievät eteenpäin.

Nyt ajankohtaista on ilmoittautuminen kesän kursseille Kalajoelle ja Vuosaareen Sasekalle.   Juuri nyt voit myös ilmoittautua mukaan Tomtebon taidekahvilan näyttelyyn Suomalainen mielenmaisema, joka pidetään 6.6. – 6.7. Seurasaaren kupeessa. Unelmoimme myös  paripäiväisestä lyhytkurssista Seurasaaressa kesäkuussa. Kiinnostaisiko sellainen vai jääkö unelmaksi?

Alueellinen kulttuurityö kaupungin kanssa tulee itähelsinkiläisiä lähelle. Oman alueen kehittäminen on mahdollista myös taiteen keinoin. Ideoita kuunnellaan ja  kulttuurikeskukset auttavat niiden toteuttamisessa. Silloin tällöin minulta on kyselty mahdollisuudesta myydä omia töitään. Ihmisen mittainen Vuosaari -tapahtuma järjestetään pe 12.5. klo 14-18 Mosaiikkitorilla ja Vuotalon aulassa. Siellä on myös toiminta- ja myyntipisteemme. Tule osallistumaan taidekirppikseemme ja piirustustapahtumaan. Tarkoitus on antaa kaikille mukavia kokemuksia, kerätä kehittämisehdotuksia  ja lisätä alueellista osallistumista.

Montun siivospäivänä 10.5. on erinomainen mahdollisuus siivota Montun lisäksi myös töitään Taidekirppikselle.

Tuuletetaan seuramme puolesta!

toivoo Kirsti

Avainsanat: tapahtuma, kesäkurssi, näyttely, Kalajoki, Vuosaari, Tomtebo, taidekirppis