Blogi: Tätä mietin juuri nyt

Hänen olivat linnut Kävelykierros von Wrightien seurassa

Torstai 21.12.2017 klo 10:05 - Kirsti Pesari

Ateneumissa on meneillään suuri von Wrightien näyttely. Kierros tarjoaa paljon muutakin kuin Taistelevat metsot.

Näyttely alkaa perinteiseen tapaan veljessarjan ja töiden taustoituksella. Silmä alkaa etsiä idyllisiä luonnonmaisemia, Haminanlahden kuvitusta, kesää ja talvea. Sitten matka jatkuu lintujen tutkimiseen. metsästykseen ja pikkutarkkaan höyhenten kuvaamiiseen. Huomaan katsovani todellisuutta, jolle en mielestäni löydä valmista lukutapaa. Lintujen vanitas-asetelmat siirtyvät mielen lasikuvun alle, preparaateiksi. Punaiset jalat ja hehkuvat höyhenet vaativat katsojaa ottamaan kantaa  tapaan, jolla ne päätyivät maalauksiin. Vähän niin kuin Sylvian häkki rakastetussa joululaulussa - kauniita ilman aikansa kontekstin ymmärtämistä.

Näyttely jatkuu rinnastuksilla, joihin Sanna Kanniston uudet  lintutyöt tuovat raikkaan tuulahduksen ja auttavat katsojaa palaamaan omaan aikaansa.  Vaikka nämäkin linnut ovat realistisia, ne ovat vapaita, luonnossa eläviä, eivät siitä pois poimittuja. Ne eivät tarvitse ympärilleen kullattua häkkiä ja raskaita kehyksiä.

Magnus von Wright kivipiirrossarja Finland framställdt i teckningar  1840-luvulta vie topeliaaniseen maisemaan. Topeliuksen Maamme-kirjan  kuvaamat nähtävyydet aukeavat hienoina kuvina. Niiden merkitys oli suuri aikana, jolloin kuvat eivät täyttäneet maailmaa niin kuin nyt.  

Kierroksen jatkuessa suurten maalausten luonto alkaa puhua vahvasti varpuineen päivineen. Näkee, että tekijät ovat tunteneet heille läheiset aiheet todella hyvin. Katsojana huomaan, että lintujen taustojakin on hauska katsoa. Ehkä siksi, että lintujen tutkiminen ei ole tavalliselle, luonnosta erilleen kasvaneelle nykyihmiselle arkikokemus.  Täytetyt linnut viimeisessä salissa tuovat mittasuhteet kohdalleen.   Aikamatka päättyy Ferdinand von Wright teokseen Huuhkaja iskee jänikseen, 1860.  Huuhkajan siivet on maalattu elävästi suurin, pehmein vedoin ja silti tarkasti. Jänis ja huuhkaja ovat osa isoa luonnon kiertokulkua, ilman pienintäkään söpöilyä.

Avainsanat: von Wright, näyttely, Ateeneum, lintumaalaukset, Maamme-kirja, Sanna Kannisto