Blogi: Tätä mietin juuri nyt

Unelmia Ihmisen mittaisessa Vuosaaressa

Sunnuntai 23.4.2017 klo 16:51 - Kirsti Pesari

Eilen postilaatikosta kolahti mainoslehtinen, jonka ilahtuneena korjasin talteen.   Mainos koski Ihmisen mittainen Vuosaari -tapahtumaa, joka järjestetään perjantaina 12.5. klo 14 – 18 Mosaiikkitorilla ja Vuotalossa.  Ohjelmassa on muumuassa yhdessäoloa, paikallisten toimijoiden järjestämiä työpajoja, ruokaa, yhteislaulua, tarinointia ja saunomista. Koko tapahtuman tuottaa meille Vuotalo ja sen avuliaat kulttuurintuottajat ja toimijat.

Me Itä-Helsingin taideseurana olemme mukana Kiva piha –piirustustapahtumalla, taulukirppiksellä ja tauluarpajaisilla klo 14 – 18.

Idean takana on se, että Vuosaari kehittyy jatkuvasti ja erityisesti   sen keskustan  suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Ympäristön muuttuminen tuo mukanaan uhkia mutta myös mahdollisuuksia. Kaupungin suunnittelusta vastaavat ovat jalkautuneet kuuntelemaan alueen asukkaiden omia unelmia, toiveita ja ajatuksia hyvästä asuinympäristöstä.  Ihmisiä kannustetaan omaan aktiivisuuteen ja leppoisaan  yhdessaoloon. Ympäristöstä halutaan semmoinen, että torilla vieraileva hevonenkin viihtyisi.

Meillä taideseurassa on perinteitä kaupunginosayhdistysten ja kulttuuritoimen kanssa toimimisesta.   Vuosien varrella mukavaa on ollut ja iloisia ilmeitä näkynyt. Ihan itsekseen ei tapahtumaan osallistuminen kuitenkaan suju.  Siksipä kyselen,voitko ajatella tuovasi töitäsi myyntiin ja itsekin tulevasi myymään kirpparille? Ehtisitkö piirrättämään unelmapiha-aiheisia kuvia? Ehkäpä ehdit paikalle osallistujaksi nyt ensi kertaa järjestettävään tapahtumaan. Yhdessä on kiva toimia, tule vaikka kokeilemaan!  Voit fiilistellä  ja käväistä paikalla vaikka ystävän kera ja osallistua unelmointiin.  Meidät löytää Vuotalon aulasta.  Näin sääkään ei ole esteenä.

Aamuisten lumisateen jälkeen tuntuu kaukaiselta ajatella kesäkuuta. Kesäkuussa  maalaamme ja pidämme näyttelyä Seurasaaren suunnalla. Kyllä vielä vihertääkin. Kysele tapahtumista ja  lisää   löytyy sivuiltamme ja Sasekan seinältä. 

Mukavia yhdessäolon hetkiä odotellen

Kirsti

Avainsanat: tapahtumat, tauluarpajaiset, taulukirppis, unelmat, osallistuminen, Vuotalo

Haavoittunut enkeli - symbolismin kuva

Torstai 13.4.2017 - Kirsti Pesari

Tie on kulkukelpoinen kyllä ja sitä on mentävä eteenpäin. Kaksi saapasparia, raskasta ja pölyistä, tallaa tietä.  Askel on hidas ja painava. Kulkijat ovat nuoria. Edelläkävijällä on musta kotikutoisesta kankaasta tehty puku ja  lierihattu. Hän ei vilkuile ympärilleen, kulkee vain jörösti. Jälkimmäisellä on pölyiset pitkävartiset rasvanahkasaappaat, ruskea pusakka ja mustavalkoraidallinen solmio. Nuori mies on pitempi kuin ensimmäinen. Tienlaidan takaa alkaa suomaisema, jonka halkoo tumma laskuoja. Taustalla on sumuinen siniharmaa järvi, tummemman harmaa vastaranta ja taivaanrahtunen, jonka harsuisten pilvien välistä auringon kalpea valo siivilöityy.

 Tietä laahaa rispaantunut valkea helma.  Paljaat jalat pistävät esiin helman alta. Lähes jalkoihin asti ulottuvista siivistä toinen on murtunut. Kädet pitävät tiukasti kiinni karkeatekoisista paareista.   Poikien taakka on musertava: haavoittunut enkeli. Enkelin otsalla on silmät peittävä side.

Katsooko kuva minua vai katsonko  minä kuvaa?  Paareja kantavan pojan katse on suora. Se on täynnä surua ja jotain selittämätöntä, paljon kokenutta. Se pakottaa katsojan mukaansa. On tapahtunut jotakin liian raskasta kannettavaksi. Se sanoo: Tämä  enkelinkantajan paikka on sinun paikkasi. Kuvitteletko, että et ole osallinen tapahtuneeseen. Se, mitä tapahtui, ei tapahtunut joskus vaan tapahtuu nyt, sinun maailmassasi.

 Haavoittuneen enkelin taiteilija rakentaa kuvakompositiota  ja istuttaa mallinsa ateljeehen rakennetuille telineille. Hän katsoo mittasuhteet, miettii niukan murrettujen sävyjen paletin, siniharmaan ja okran sävyt ja työskentelee.  Hänen mielensä askartelee omassa sisäisessä maailmassaan.   Onko hän paarien kantaja, joka keskustelee menneen kanssa.

Suo-ojan laidalla kasvaa yksinäinen pajupensas. Maassa on  valkeita kukkia, ja niitä on enkelin kädessä. Ehkäpä enkeli oli poimimassa vilun kukkia, joita yksinäisellä niukkaravinteisella suolla kasvaa.  Maalauksesta  syntyy  katsojan mielessä miehinen pietá-aihe,  jossa kuolleen Kristuksen tilalla voi nähdä enkelin ja äiti-Marian sijalla taakkaansa kantavat pojat. Viaton kärsii.  On pidettävä huolta.  Ehkä ensimmäinen poika on tullut  auttamaan  toista kantamaan  kärsivää enkeliä.  

Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli valmistui 1903. Taiteilijalla oli takanaan parantolavuosi ja  hiljainen  toipumisen aika.   Kun Tampereen tuomiokirkkoon tilattiin seinämaalaukset, Hugo Simberg valitsi epäröimättä yhdeksi aiheeksi toisinnon haavoittuneesta enkelistä. Se herätti osassa kirkkokansaa pahennusta, samoin kuin kattoon maalattu symbolinen käärme.

Avainsanat: Hugo Simberg, Haavoittunut enkeli, symbolismi, kuva-analyysi

Kurkistus kesään: ajankohtaista nyt

Keskiviikko 29.3.2017 - Kirsti Pesari

Kesäajan myötä silmä etsii päivittäin uusia havaintoja kevään etenemisestä  ja valon vaikutuksesta. Luonnossa maalaaminen ja piirtäminen rentouttavat ja virkistävät. Siispä sivellin tai kynä käteen ja liikkeelle!

Millaisesta taideharrastamisesta sinä unelmoit? Seurana koetamme unelmoida kanssasi ja auttaa sinua toteuttamaan tavoitteitasi. Kuinka hyvin kurssien ja tapahtumien järjestämisessä olemme onnistuneet, sen päättävät  jäsenemme. Toiminta  kiinnostaa kyllä runsaasti. Siitä kertoo huikeat yli 100 000 kävijää kymmenessä vuodessa kotisivuillamme!   Kävijäpiikki asettuu vuoden loppuun, jolloin etsitään kursseista uutta tietoa. Toivomme, että  sivuilla  vierailija on löytänyt etsimänsä tiedot helposti ja innostunut löytämästään. Jos ei näin onnekkaasti ole käynyt, toivomme saavamme palautetta, jotta voimme edelleen kehittyä toiminnassamme. Kaikenlaiset ideat vievät eteenpäin.

Nyt ajankohtaista on ilmoittautuminen kesän kursseille Kalajoelle ja Vuosaareen Sasekalle.   Juuri nyt voit myös ilmoittautua mukaan Tomtebon taidekahvilan näyttelyyn Suomalainen mielenmaisema, joka pidetään 6.6. – 6.7. Seurasaaren kupeessa. Unelmoimme myös  paripäiväisestä lyhytkurssista Seurasaaressa kesäkuussa. Kiinnostaisiko sellainen vai jääkö unelmaksi?  

Alueellinen kulttuurityö kaupungin kanssa tulee itähelsinkiläisiä lähelle. Oman alueen kehittäminen on mahdollista myös taiteen keinoin. Ideoita kuunnellaan ja  kulttuurikeskukset auttavat niiden toteuttamisessa. Silloin tällöin minulta on kyselty mahdollisuudesta myydä omia töitään. Ihmisen mittainen Vuosaari -tapahtuma järjestetään pe 12.5. klo 14-18 Mosaiikkitorilla ja Vuotalon aulassa. Siellä on myös toiminta- ja myyntipisteemme. Tule osallistumaan taidekirppikseemme ja piirustustapahtumaan. Tarkoitus on antaa kaikille mukavia kokemuksia, kerätä kehittämisehdotuksia  ja lisätä alueellista osallistumista.

Montun siivospäivänä 10.5. on erinomainen mahdollisuus siivota Montun lisäksi myös töitään Taidekirppikselle.

Tuuletetaan seuramme puolesta!

toivoo Kirsti

Avainsanat: tapahtuma, kesäkurssi, näyttely, Kalajoki, Vuosaari, Tomtebo, taidekirppis